Spøkelset Marley og juleåndene


Scrooge møter et spøkelse og 3 ånder natten før første juledag. Spøkelset Jacob Marley kommer for å fortelle hvordan ubarmhjertighet og gjerrighet straffer seg. Scrooge får høre om tre juleånder som skal komme i løpet av natten. Både Scrooge og Marley var lærlinger som tenåringer og møttes som kontorister. De var kompanjonger i felles selskap. Marley døde 7 år før handlingen i «En julefortelling» starter.

De tre juleåndene tar oss og Scrooge med gjennom fortid, nåtid og fremtid. Fortidens juleånd kommer til Scrooge for vise ham at han ikke alltid har vært som han er. Gjennom det ånden viser Scrooge, lærer vi hvordan Scrooge har blitt slik han er. Vi får se glimt fra juler i fortiden og ser hvorfor han misliker julen så sterkt. Nåtidens juleånd reiser rundt i byen med Scrooge og viser ham både gleder og sorger i juletiden. Nå får også Scrooge lære hvordan Lille Tim har det og at han ikke kan bli frisk med de midlene Cratchit har. Fremtidens juleånd viser Scooge en dyster fremtid og en ensom død. Men det er håp: Fremtiden er ikke låst men lar seg forme av manneskets frie vilje.

I rollen som Fortidens Juleånd:

Lene Langballe:
Lene har spilt mange roller gjennom tidene. Hun har blandt annet spilt Pinocchio, Sonja (Reisen til Julestjernen), Annika (Pippi Langstrømpe). Hun har også medvirket i Putti Plutti Pott. Tidligere i høst gjorde hun stor suksess i Hakkebakkeskogen der hun spilte Klatremus.
Lene er en jente som bryr seg om alle på teateret. Hun er alltid i godt humør og har ofte en klem på lur.

I rollen som Nåtidens Juleånd:

Bjørn Andreas Grønner
Bjørn begynte på teateret som sivilarbeider i 2003 og debuterte samme året som Kongen (reisen til julestjernen). Han har også spilt blandt annet , Tyv (Pippi), Politimester Bastian/Jonatann (Folk og Røvere i Kardemommeby), Sirkusdirektør (Pinocchio), Røver (Ronja Røverdatter), Bamsefar (Hakkebakkeskogen).

I rollen som spøkelset Marley:

Torgils Rønhovde
Torgils debuterte ved teateret høsten 2010 som Sultanen (Aladdin), senere har han medvirket i forestillinger som Tobias i tårnet (Kardemommeby), Speilet (Snehvit), Mattis-røver (Ronja Røverdatter). Han har også medvirket i Hakkespettskogen som selveste Hakkespetten ved Bergen Filharmoniske Orkester. Han hadde to roller i Hakkebakkeskogen tidligere i høst der han spilte både Mannen på gården og Elgen.

I rollen som unge Marley:

Markus Sandvik Olsen (15 år)
Markus begynte på teaterskolen i høst og «En Julefortelling» er debyen hans. Han har alltid vært interessert i skuespill, musikk og film. Spesielt fasinerer Terje Formoe i rollen som Kaptein Sabeltann. Utenom opptreden for familie, har han danset Michael Jackson i skolesammenheng. Med både Harry Bjørkhaug (som spiller gamle Joe), moren Hilde Bjørkhaug (spiller Mrs. Cratchit) og broren Andreas Bjørkhaug (spiller Peter Cratchit) så har Markus nesten hele familien med seg. Markus selv spiller i flere roller med både dans og sang.