Audun the Show


Gratis forestilling
Fyllingsdalen Teater
Fredag 12/6 kl 19:30

Fredag har vi noe så sjeldent som en god gammeldags cabaretforestilling på Fyllingsdalen Teater. Vi byr på en gratis underholdningskveld med humor, musikk, cirkusnummer og stand-up. Ikke gå glipp av denne sjeldne forestillingen der våre dyktige skuespillere, både unge og voksne talenter, får utfolde seg på scenen med det de har aller mest lyst å underholde dere med. Stand-up komiker og Anno-skuespiller Thomas Anthun Nilsen, teatersjef Jørn Kvist, Synne Odland Aase som hadde hovedrollen i Putti Plutti Pott, Marianne Hole fra “Kaptein Knurr”, Marthe Naess Iversen/Mariell Kristensen som nylig var Pippi hos oss og mange flere – De har alle fått frie tøyler, så her kan alt skje. Forestillingen er for alle og spesielt for de voksne denne gangen.

Vi arrangerer forestillingen for å samle inn penger til Audun Knapskog. Audun har MS og den eneste måten han kan bli helt frisk på er gjennom stamcellebehandlingen som heter HSCT. Dette vil koste 1,2 millioner kroner for Audun og familien hans. Mens andre pasientgrupper i Norge får sin behandling betalt, så må MS pasienter betale selv og 1,2 millioner kroner for en vanlig norsk familie er en stor økonomisk belastning. Vi på Fyllingsdalen Teater prøver å samle inn mest mulig. Belastningen med en så alvorlig sykdom er stor nok som den er. Vær med å gjøre den økonomiske belastningen mindre!

Vi tar ikke betalt for inngang, men vi håper at så mange som mulig støtter aksjonen ved å sende sms kodeord “audun” til 2160. Det vil gi 200 kroner.

Program

Åpning ved Even Johannesen & Jørn Kvist. 

Standup med Thomas Anthun Nilsen. Thomas er av mange kjent som redaktør av gatemagasinet M og taler ofte de svakes sak. Andre kjenner han som stand-up komiker eller skuespiller for realityserien Anno. Thomas er en av teaterets gode venner og har stått på vår scene gjennom flere oppsetninger.

Musikalsk innslag med Marthe Naess Iversen. En av våre lovende unge talenter. De siste årene har hun hatt en rekke hovedroller på vår scene: Annie, Apa i Jul i Vennebyen, Pippi.  I «Audun the show» skal vi få høre hvorfor hun fikk rollen som Annie med sin sølvstrupe.

Cirkusnummer med Synne Odland Aase. De som har sett Putti Plutti Pott de siste årene har sett Synne som Putti. Hun har vært på vår scene i en årrekke: Sist som apen Her Nilsson i Pippi. Hun er også norgesmester i dans i sin klasse og har hatt roller på DNS.

Humorinnslag med Marianne Hole. Marianne er en av teaterets trofaste venner. Noen har nok også sett henne i forestillingen Kaptein Knurr.

Musikalsk innslag med Birgitte Kristoffersen, Siv-May Knutsen og Charlotte Fåberg Johannesen. Birgitte har hatt en rekke frilans skuespiller oppdrag og på Fyllingsdalen Teater møtte vi henne i prestisjeprosjektet Katitzi 2013. Siv-May har blitt en av de voksne som bærer viktige roller. Først som miss Hannigan i Annie og senere blandt annet i rolle som Trudi Reveland som ga oss voksne en god latter i Jul i Vennebyen. Charlotte har inponert i flere stykker etter å komme inn som helt fersk amatørskuespiller for et par år siden.

Musikalsk innslag med Raymond Corrado Knutsen. Raymond er idag ansvarlig for teaterskolen vår. Dette sjonglerer han med skuespillerutdannelse i USA. Først og fremst kjenner vi han som en dyktig skuespiller som vi regner med å høre mye fra i årene som kommer

Humorinnslag med Even Johannesen & Jørn Kvist. Gjennom hele Pippi har disse to fått hele salen inn i krampelatter i rollen som politiene Kling og Klang. Jørn Kvist er teatersjefen vår og initiativtaker til denne forestillingen. Even Johannesen har nesten i alle oppsetningene våre ansvaret for musikal kvalitet og bærer med det mye av æren for det høye nivået på forestillingene.

Sebastian og Thor er to lovende ungdommer som skal overraske dere med et underholdningsinnslag (undertegnede innkludert)

Humoristisk, musikalsk innslag Pål Louis Kaupang Rasmussen & kompani. Pål er leder for BTU som er vår Ungdomsgruppering. Han har satt opp årlige forestillinger for og av ungdom på Fyllingsdalen Teater.

Musikalsk innslag med Marthe Naess Iversen, Mariell Christensen Sætre & Iben Vestrheim. (Marthe, se omtale over). Mariell har vært tilknyttet teateret i en årrekke og har hatt en rekke bærende roller. Nå sist som Pippi og noen husker henne kanskje også som Jumpi i «En julefortelling». Iben har også i en årrekke vært en av de trofaste skuespillerene ved teateret. Hun har brilliert i ungdomsstykkene vi har satt opp. Til høsten er hun Klatremus i Hakkebakkeskogen.

Om Audun
Audun har fått MS (Multippel Sklerose). Han har hatt sykdommen i ca 12 år. På Audun er den ikke så synlig med det blotte øye, så det er ikke så lett for andre å se de plagene han har. Men det begrenser ham og familien og gjør at det er ting de ikke kan være med på, og de har en hverdag som må planlegges på en helt annen måte enn det mange andre må. Heldigvis så finnes det nå en kur (HSCT) som er svært lovende. Av de som har fått behandlingen har den stoppet sykdommen på svært mange og mange opplever i tillegg bedring. Ingen bremsemedisiner kan vise til tilsvarende resultater.
HSCT behandlingen
Behandlingen er ikke ny. En variant av den har vært brukt på kreftpasienter i ca 40 år, og mot MS har den vært brukt av enkelte land i ca 20 år (i Sverige f.eks. har den vært i bruk i ca 10 år). Legemiddelindustrien står sterkt, og fokus er dessverre på å behandle fremfor å kurere, da dette gir dem mye mer penger, og kronikere er svært lukrative. Nå har det så smått begynt å løsne i Norge. Frem til i fjor hadde tre stykker fått behandlingen i Norge. Etter dette har to til fått behandlingen, og de snakker om å behandle 5 i år. Problemet er at det er ca. 10 500 med MS i Norge og ca. 350 får diagnosen hvert år.
Fornuften og samfunnsøkonomien
Samfunnsøkonomisk er det helt klart bedre å behandle med HSCT enn med bremsemedisin. Det er ikke mange år på bremsemedisin før det alene har veid opp HSCT. Bremsemedisin koster opp mot 250 000 i året pr. pasient. I tillegg vil man spare mye på at man har skatteinngang i stedet for uføretrygd, og man trenger ikke hjelpemidler (f.eks. spesialbiler, tilrettelagte leiligheter, assistenter) osv. Regnestykket er veldig enkelt – HSCT er mye billigere enn å bruke bremsemedisin. I tillegg kommer økt livskvalitet for de som får behandlingen og deres familier.
Behandlingen i Norge
Nåløyet for å få denne behandlingen i Norge er trangt, og kriteriene for hvem som slipper gjennom baserer seg på kapasitetshensyn snarere enn medisinske kriterier. MS-pasienter har ikke mulighet til å vente, da man blir stadig dårligere og MS gir i de fleste tilfeller uopprettelige skader. Helse er noe man ikke får tilbake om man har mistet den. Mange velger da å reise til utlandet for å berge helsen (og livet – en MS-pasient får gjennomsnittlig levetid redusert med 8-10 år). Et av kriteriene Norge har satt er en øvre aldersgrense på 45 år (trolig den laveste grensen av alle land med dette tilbudet). Audun vil dermed ikke få tilbud i Norge og har ikke noe reelt valg. Han må til utlandet der køene er lange og behandlingen dyr.
Om aksjonen
Sammen med mange andre (mange har allerede jobbet for dette i flere år) prøver Audun og familien å spre informasjon om behandlingen og kjempe for at denne behandlingen må gjøres tilgjengelig i Norge. Fyllingsdalen Teater støtter dem i denne kampen og har hjulpet dem med kontakter i pressen, noe som resulterte i blant annet disse artiklene: BT:»Bruker en million på MS-kur i utlandet» og BT:»MS-behandlingen styrt av legemiddelindustrien» . Teateret har også opprettet denne siden på facebook. I denne gruppen er det samlet mange artikler som forklarer HSCT, viser til resultater fra studier og arbeidet som gjøres for å gjøre denne behandlingen tilgjengelig i Norge for MS-pasienter. Her er det mye litteratur for de som er interessert.
Hva skjer videre med Audun?
Audun er så heldig å ha fått time i Israel i august i år. Han og familien gleder seg til å komme i gang og ta knekken på MS-en. Det å vite at de har gjort det de kan for å stoppe sykdommen kommer til å bli en god følelse. Uheldigvis er behandlingen dyr (familien regner med å måtte ut med ca 1,2 millioner kroner totalt) og de er veldig takknemlige for all hjelp de får av familie og venner. Fredag 12.06 trommer Fyllingsdalen teater i gang en flott forestilling kalt «Audun, the show»   Dere er herved invitert!