En julefortelling (2013)


scroogeEtter manges mening har Charles Dickens, gjennom denne novellen, vært med på å definere julens verdier: Familie, medfølelse, samhold og raushet.

Historien utspinner seg i Londons gater, forseggjort med hus i full størrelse. Der møter vi den fryktede, forhatte og grusomme Ebenezer Scrooge. Livet hans dreier seg om penger og han driver inn penger med hard hånd. Han bryr seg ikke om barnefamilier fryser og sulter. Betaler de ikke leien kaster ham dem på gaten. Sammen med forretningspartneren Jacob Marley var han nådeløse og hjerterå i sin streven etter å bli enda rikere.

Etter at Jacob Marley døde har Scrooge fortsatt i samme stil. Men en julenatt blir han hjemsøkt av sin gamle forretningspartner. Som spøkelse har Marley lært at ubarmhjertighet og griskhet straffes hard i livet etter døden og han er kommet for å advare Scrooge. Han råder Scrooge til å følge de tre åndene som skal komme på besøk i løpet av natten.

Vi tas nå med på en reise i Scrooge liv. Sammen med Fortidens Juleånd, Nåtidens Juleånd og Fremtidens Juleånd får han se seg selv og sine handlinger utenfra. Han får gjenoppleve viktige øyeblikk som har formet ham til den han nå er og han får se konsekvensene av sine valg. Han får også innblikk i hvordan hans gjerrighet vil få de frykteligste konsekvenser dersom han fortsetter på sitt egoistiske og hensynsløse vis.

Scrooge_Fremtid_Tim2 Det er ikke bare åndene som åpner Ebenezers øyne. På sin vandring gjennom livet sitt treffer Scrooge på mange mennesker han kjenner fra før. Han treffer igjen sin ungdoms kjæreste og får et rørende og smertefullt innblikk i hva som var og hva han mistet. Viktigst av alt er likevel møtet med lille Tim. Lille, godhjertede Tim som har omtanke for alle og glad i livet selv om han er alvorlig syk. Faren hans, Bob Cratchit, jobber for Scrooge, men på luselønnen sin tjener han ikke nok til å kjøpe medisinene sønnen så sårt trenger.

Vil denne reisen sette sine spor i Ebenezer Scrooge? Er det mulig for ham å endre seg eller vil han bare børste av seg nattens opplevelser så snart morgenlyset kommer? Eller får han ingen ny sjanse og er kommet til reisens slutt og vil få sine lenker som han sammen med Jacob Marley har smidd tunge og lange? Kanskje er han heldig og får han en sjense til til å endre seg? Og vil han i så tilfelle rekke å gjøre en forskjell eller er det for sent? For sent for ham selv og livet etter døden og for sent for lille Tim som så gjerne vil leve?

I år som i fjor skal vi gi julestemning med denne fantastiske julefortellingen.

Klikk her for å lese presentasjon av mange av skuespillerene

Les om Produksjonen

[catlist name=en-julefortelling-artikler-2013 numberposts=20]

Mer om karakterene

Charles Dickens og Marty

Far til Charles Dickens måtte sone i gjeldsfengsel. Dette førte til at Dickens i ung alder ble tvunget til å forlate skolebenken og begynne å jobbe på en fabrikk. Det er lett å forstå att Charles Dickens hadde et anstrengt forhold til kreditorer og kanskje er det dette som har inspirert ham til å skrive om kreditoren Scrooge. Da er det jo bare rett og rimelig at vi lar Charles Dickens (Sturle Bjordal) fortelle denne historien selv. Samtidig må han passe på ustyrlige Marty (Simen Christophersen Olerud) som har mange impulsive påfunn.

Ebenezer Scrooge og familien hans

Først er Scrooge (Kent Ove Eide) en grådig og kaldhjertet mann som er seg selv nok. Han forbinder ikke julen med annet en ensomhet: Han forakter den og alt annet unødvendig som bare er til for å gjøre folk glade. Men dette er før han får et sterkt møte med fortiden, nåtiden og fremtiden.

I fortiden møter vi søsterens hans Jane (Sara Øvrebø Jacobsen) som døde ung. Fan var den eneste i familien Scrooge hadde et nært forhold til.
Sønnen til Jane, Fred (Thomas Kristoffersen) er Scrooge sin eneste gjenlevende slektning. For Fred og hans kone, Clara , er julen fryd og glede. Hvert år prøver Fred forgjeves å invitere Scrooge på julemiddag. Han syns litt synd på sin onkel som er så ensom med all sin rikdom og bitterhet.

Familien Cratchit

Robert (Bob) Cratchit (Ronnie Mega Herdlevær) er den undertrykte og underbetalte kontoristen til Scrooge. Han blir dårlig behandlet og får så lite betalt at han ikke klarer å brødfø familien sin på den lave lønnen. Likevel er Cratchit trofast mot sin gjerrige arbeidsgiver. Han forsvarer til og med Scrooge overfor sin kone Emmily (Emmy) (Silje Bjordal) som tålmodig har sett hvordan Cratchit sliter for den utakknemlige Scrooge.

Bob og Emmy har 4 barn. Camilla (Marthe Naess IversenAndrine Enæs), Peter (Henrik Rognaldsen), Martha (Iben Pedersen Vestreim) og Tim (Markus Barsnes Torvik). Martha jobber i butikken til en hattemaker. Hun har flyttet ut, men kommer hjem til jul.
Tim er svært syk. Til tross for sin sydom er Tim en lystig gutt og hans barnlige uskyld rører Scrooge. Han får vite at Tim kommer til å dø, dersom han ikke får riktig behandling. Dette går sterkt innpå ham.

Vi får se familien Cratchit på den dagen i året de får et festmåltid: En hel gås på deling. De omfavner dette øyeblikket med stor glede.

Fezziwig og Belle

Herr Fezziwig (Bjørnar Torvik) var Scrooge sin første arbeidsgiver. I motsetning til Scrooge var han en uselvisk mann med mye humør. Han og hans kone (Linda Sofie Rokne) gjorde mye for at arbeidstakerene skulle trives. Vi møter dem i et juleselskap på fabrikken til Fezziwig. Her introduserer de Scrooge og Belle (Lykke Kristine Moen). Belle blir senere forlovet med Scrooge.

Penger blir etterhvert mer og mer viktig for Scrooge. Det, at han forandrer seg, fører til at Belle eterhvert bryter forlovelsen. Scrooge gjør ikke noe forsøk på å stoppe bruddet.

Spøkelset Marley og juleåndene

Scrooge møter et spøkelse og 3 ånder natten før første juledag. Spøkelset Jacob Marley (Sebastian Sjøvold) kommer for å fortelle hvordan ubarmhjertighet og gjerrighet straffer seg. Scrooge får høre om tre juleånder som skal komme i løpet av natten. Både Scrooge og Marley var lærlinger som tenåringer og møttes som kontorister. De var kompanjonger i felles selskap. Marley døde 7 år før handlingen i “En julefortelling” starter.

De tre juleåndene tar oss og Scrooge med gjennom fortid, nåtid og fremtid. Fortidens juleånd (Kaja Kleppe Johannesen) kommer til Scrooge for vise ham at han ikke alltid har vært som han er. Gjennom det ånden viser Scrooge, lærer vi hvordan Scrooge har blitt slik han er. Vi får se glimt fra juler i fortiden og ser hvorfor han misliker julen så sterkt. Nåtidens juleånd (Bjørn Andreas Grønner) reiser rundt i byen med Scrooge og viser ham både gleder og sorger i juletiden. Nå får også Scrooge lære hvordan Lille Tim har det og at han ikke kan bli frisk med de midlene Cratchit har. Fremtidens juleånd  (Linda Sofie Rokne) viser Scooge en dyster fremtid og en ensom død. Men det er håp: Fremtiden er ikke låst men lar seg forme av manneskets frie vilje.