Ungdommens teater


Artikkel: Charlotte Faaberg-Johansen
Foto: Silje Bjordal

#tidligute

”Hvorfor folk må se #tidligute?? Jo det skal jeg fortelle deg. Dvs. Voksne- ja folk flest burde se #tidligute, selvfølgelig, men jeg skal si deg hvorfor UNGDOMMEN skal se stykket. Det er fordi DETTE er noe de faktisk bryr seg om!”
Talen er klokkeklar fra Kristian Torgersen (19). Han spiller ”rebellen” John Bender i Fyllingsdalen Teater sin Norgespremiere på #tidligute- inspirert av filmen ”The Breakfast Club fra 1986.

Jeg sitter og ser på og lytter til den unge skuespilleren som har mye på hjertet og som aldri stusser på hva han skal si før han har sagt det- jeg tar meg i å tenke: ”Er det John Bender eller er det Kristian Torgersen som snakker nå?”
Det er det som er så unikt med #tidligute. Dette er ungdommen sitt teaterstykke. Ikke bare handler stykket om ungdommer, det handler om en problemstilling alle ungdommer kan og VIL relatere til. Det handler om å føle seg voksen- men å ikke ha makt. ”Nå er jeg 19 år, jeg er myndig- men jeg bestemmer jo fortsatt ikke en dritt!” sier Kristian, som kjenner seg godt igjen i rollefiguren sin og kan nok være vel så «obstanasi» til tider, selv om han innrømmer at han nok er en litt ”snillere” gutt enn hva John Bender er. ”Jeg har alltid skjønt at det er lurt å bli likt av lærerne”, ler han.

tidligute3Mange voksne lurer på hvorfor stykket heter #tidligute. Hva har det med ”The Breakfast Club” og gjøre?
”Alle ungdommer vet hva #tidligute betyr, forteller Maria Træbakken (18). Hun spiller den bortskjemte ”prinsessen” Claire Standish og er den som kom med navneforslaget til stykket. ”Tidlig ute” er et samarbeid mellom politiet og Helse Bergen som baserer seg på alternativ straff for unge som begår lovbrudd. ”#tidligute er passende på flere måter”, forteller Maria. ”Det er både i sammenheng med razziaene som har foregått med politiets ”Tidlig ute” prosjekt, men det er også fordi dette er en gjeng med ungdommer som har brutt skolereglene og som må sitte igjen på skolen på en lørdag- hvor de må være ekstra tidlig ute. Det er et ordspill og alle ungdommer skjønner hva det går i.”

Markus Sandvik (16) og Jonas Skjelde (19) spiller henholdsvis atleten Andrew Clark og nerden Brian Johnson som lever i to vidt forskjellige verdener, men som begge opplever presset fra foreldrene som helt umenneskelig til tider. ”Andrew er en pliktoppfyllende, god gutt” sier Markus. ”Han gjør det han må for å opprettholde en høy posisjon både sosialt og i idretten. Han viser ikke følelser, det er det ikke rom for i hans image. Går han utenfor strømmen, vil alt gå imot ham.”

tidligute6Jonas sier at han ser karakteren sin Brian i flere av sine venner. ”Dessuten er jo vi teaterfolk sett på som litt nerdete også kanskje- vi har liksom vår helt egen bås vi. ” ”Ja, det er helt sant!” skyter Maria inn- ”Jeg er nok litt prinsesse- slik som Claire- på den måten at jeg bryr meg om hvordan jeg ser ut og sånn. Forskjellen er at jeg driter i hva andre synes om meg! Jeg følger min egen vei.”

Den femte ungdommen i stykket er Iben Vestrheim (15) som spiller einstøingen Allison Reynolds. Iben er ikke til stede på prøvene jeg overværer, men regissør Pål Louis Kaupang Rasmussen forteller at siden Iben fortsatt er veldig ung og stykket er såpass drøyt til tider, måtte han be Ibens foreldre om ekstra tillatelse for å la henne spille rollekarakteren sin.

Ungdommene er i full gang med øvingene. Når jeg er på teateret for å snakke med dem øver de blant annet på en scene der lærer og vakt på gjensittingen også er med. Mr Vernon- den sneversynte læreren som er fastlåst i sine fordommer og som ikke ser ungdommene som annet enn en pest og plage, spilles av Per Magne Kristiansen- bedre kjent for mange, som en av byens mest velrenommerte advokater.

tidligute2Per Magne gjør sin teaterdebut som Mr. Vernon, men for publikum kan det virke som om han aldri har gjort annet enn å stå på scenen. I motsetning til Mr. Vernon har Per Magne kun lovord om ungdommene han jobber med i #tidligute. ”De hjelper meg, gir meg tips, støtter og skryter av meg! De har vært helt fantastiske og de er bare så drevne og proffe. Jeg er kjempeimponert!”, forteller han. ”Hvor henter du inspirasjon til karakteren din?” spør jeg, siden rollen synes å falle ham så naturlig. ”I Vernon ser jeg for meg en av lærerne jeg hadde da jeg selv gikk på skolen”, forteller Per Magne. ”Jeg glemmer aldri hvordan han sto over meg. Jeg smalt hånden i bordet gang på gang mens han skrek og skjelte meg ut!” Ungdommene lager store øyne mens Per Magne forteller. «Dette må du fortelle mer om!», ler Markus.

Regissør Pål Louis Kaupang Rasmussen har valgt filmen ”The Breakfast Club” av flere grunner. En av hovedgrunnene er at hele stykket foregår i et samme rom. Der finnes ingen store sceneskift, ingen flotte sang- og dansenummer å ”gjemme” seg bak. Her må skuespillerne utfordre seg selv og virkelig vise hva de er god for. Det er de og kun de selv som avgjør kvaliteten på stykket.

”Det er utrolig gøy å utfordre ungdommene og gi de noen ordentlige oppgaver å jobbe med!” sier Pål Louis som er oppvokst i revykulturen i Salhus, gått dramalinjen på Fyllingsdalen Videregående skole og som også har en bachelor i skuespill fra Lasalle College of the Arts i Singapore. Han har jobbet som skuespiller, regissør, lærer og underholder siden 2010. Nå for tiden er han lærer ved teaterskolen ved Nye Fyllingsdalen Teater i tillegg til å ha regien på #tidligute.

Etter en halvtimes prat med de flotte ungdommene, Per Magne og Pål Louis har de ikke tid til meg mer- de løper videre hver til sitt. Noen må rekke bussen, noen skal spise middag, andre går direkte til leseprøver for et annet oppdrag på teateret. De har nok rett- teaterfolk er en helt egen rase som er lett å plassere i sin helt egen bås. ”Vi skjønner at ungdommen ikke helt skjønner Shakespeare og menn i tights”, sier Kristian. ”Det er derfor de må se #tidligute – der får vi vist teater er kult!”

#tidligute har premiere onsdag 30. April på Nye Fyllingsdalen teater og spilles onsdag 7. Mai og lørdag 10. Mai. Billetter kan kjøpes på teateret eller på www.billettluka.no

Les mer om #tidligute her

[dmalbum path=»/wp-content/uploads/dm-albums/tidligute/»/]