Vår historie


Tove Ringereide startet teateret allerede i 1976, da som “Fyllingsdalen Teaterverksted”. Lokalene var en gammel trebrakke fra krigens dager, skuespillerne var lokale ungdommer fra Fyllingsdalen. I starten ble det lagt ned mye arbeid på å gjøre om den slitne brakken til egnete teaterlokaler. Ryktet om “teaterentusiastene fra Bergen vest” spredde seg raskt, og plutselig var trebenkene i salen fullt opp med publikum.

Nye Fyllingsdalen Teater

Fyllingsdalen Teater

Dette var spiren til dagens “Fyllingsdalen Teater”, som opp gjennom årene har hatt mange spennende oppsetninger og høstet strålende kritikker.

Tove hadde en spesiell teft for hva som ville interessere og fenge barn. Dette var hennes varemerke, noe som de mange flotte barne- og ungdomsstykkene som har vært satt opp på teateret vitner om. At barn lot seg fenge kom også tydelig til uttrykk i selve oppsettningene, ofte var det oppimot 40 barn på scenen i en forestilling. Dette var noe som pressen merket seg og fremhevet som Fyllingsdalen Teaters styrke og tradisjon.

Kort tid etter oppstart ble Toves mangeårige samboer Stein Werner Rosenlund en svært viktig del av teateret, og bidro sterkt til å utvikle huset både økonomisk og kunstnerisk. Stein gikk desverre bort i 2007.

Fyllingsdalen Teater har vært en av Bergens viktigste kulturelle bidragsytere for barn og unge i over 37 år med totalt nærmere 150 produksjoner, over 4000 forestillinger og over en halv million besøkende. Mange kjente navn fra bergensscenen startet karrieren sin her. Eksempler er Marit Voldsæther, Kjersti Elvik, Herborg Kråkevik, Reny Marie Folgerø Gossand, Vidar Magnussen, Sturle Bjordal og Lykke Kristine Moen.

Tove Ringereide eide og drev teateret fra starten og helt frem til sin død i 2011.