Katitzi


En poetisk, musikalsk familieforestilling om fordommer, overlevelse og håp!
En forestilling om å finne veien hjem!

KatitziBanner22

  • En familieforestilling fra 9 år.
  • Scenografi: Bernt Olav Nesbø
  • Musikalsk leder: Jostein Stalheim
  • Koreografi: Hilde Sol Erdal
Helge Jordal på Nye Fyllingsdalen Teater

Helge Jordal på Fyllingsdalen Teater

Katitzi handler om et utsatt barn som venter på å få realisert sine drømmer og muligheter. Å få lov til å gå på skolen der man finner spennende kunnskap. Skolen som alle barn har rett til å gå på. Skolen som også blir et møte med andre voksne, andre enn foreldre og sin egen familie. Det er en forestilling om å finne veien hjem uansett hvor man er og hvem man er.

Katitzi er fortellingen om en 9 år gammel jente og familien hennes. De skal endelig slå seg til ro i en leilighet og Katitzi er fra seg av glede!  Etter å ha reist rundt på markeder og torg, har familien hennes valgt å flytte inn i en ny leilighet. De skal forsøke å skaffe seg fast arbeid og leve et mer stabilt liv. Men blant naboene prates det om at Katitzi og hennes familie er ”sigøynere” og at ”sigøynere” stjeler og lyver. Men Katitzi verken stjeler eller lyver, og vet knapt hva en sigøyner er. Det eneste hun ønsker og vil er å få begynne på skolen og være den hun er – Katitzi rett og slett!

Medvirkende: Lykke Kristine Moen, Helge Jordal, Ragnhild Hiortøy, Karoline Stemre, Ronnie Mega Herdlevær, Birgitte Kristoffersen, Kristian Torgersen, Kurt Mega Herdlevær. Musikere: Jostein Stalheim & Helene Stalheim. Lyd/lysansvarlig: Alexander Berg Peschina, Lyd/lystekniker: Jasmine Smørdal

Lykke Kristine Moen
lykkeLykke er utdannet ved Bårdar Akademiets musikkteaterlinje 2006 -2009. Hun var ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen 2009-2011 og medvirket i forestillinger som «Ildfuglen», «Jungelboken», «La Cage Aux Folles», «Min Familie», «Mascarade», «Blå Jakt» og «Peder Påske». Hun spilte Prinsessa av Herli Land i Kristiansand Dyrepark sommeren 2011 og medvirket i Sogn og Fjordane Teater/Hordaland Teaters produksjon av «Få meg på, for faen» høst 2011. Hun spilte Ronja i «Ronja Røverdatter» vinteren 2012 og høsten 2012 spilte hun Linda, den kvinnelige hovedrollen i «Revansj» som gikk i det nye konserthuset, Stavanger. Lykke spilte katten i Pinocchio (2013), Katitzi i «Katitzi» (2013) og Belle i «En Julefortelling» (2012 og 2013).

Ragnhild_hiortoyRagnhild Hiorthøy har vært ansatt ved forskjellige teatre 1960–83, fra 1983 ved Den Nationale Scene. Her har hun gjort seg bemerket i prosjektorienterte oppsetninger som Cecilie Løveid og Lisbeth Hiides Titanic og Løveids Balansedame. I senere år har hun spilt Nille i Holbergs Erasmus Montanus, Mora i Jon Fosses Namnet og hatt fremtredende roller i Fosses Jenta i sofaen og Marina Carrs Ved Kattemyra.

Karoline_StemreKaroline Stemre begynte sin skuespillerkarriere på det Vestlandske teatersenter og Den Nationale Scene i Bergen. Hun er i dag mest kjent for rollen som Marianne i den norske filmen Vegas fra 2009, regissert av Gunnar Vikene. Hun ble i 2010 nominert til Amandasprisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Ronnie Mega HerdleværRonnie Mega Herdlevær
Ronnie har sin utdanning fra skuespillerlinjen ved Danvik Folkehøgskole, musikkteaterlinjen ved Bårdar Akademiet og Nordisk Institutt for Scene og Studio. Han har spilt utallige roller for Fyllingsdalen Teater og det var her teaterinteressen begynte. Han har hatt roller ved en rekke teater: Oslo Nye Teater/Centralteatret («Peer Gynt», «En hyllest til Aud Schønemann» mfl), Det Norske Teatret, Spiralen i Drammen, Christiania Teater («Peer Gynt», «Blodbryllup»), Forum Scene («Hairspray», «Reisen Til Julestjernen»), Grieghallen («Jesus Christ Superstar», «En julefortelling»). Ronnie hadde både regi og rollen som Rev i publikumssuksessen Hakkebakkeskogen som gikk på Fyllingsdalen Teater Høsten 2012 og våren 2013. Han spilte broren til Katitzi i Katitzi (2013) og røver i «Folk og røvere i Kardemomme by» (2013).  Han hadde også regi og spilte greven i «Reisen Til Julestjernen», Forum Scene. Ronnie har også jobbet med kortfilmer, reklamefilmer.

Birgitte_KristoffersenBirgitte Kristoffersen er utdannet musikklærer ved Høyskolen i Bergen med sang som hovedinstrument. Hun tar oppdrag som frilans skuspiller og har spilt på en rekke scener: Carte Blanche («Run for Your Wife»), Ole Bull Teater («To fruer i en smekk»), Grieghallen («Jul i Blåfjell» som Blåmor),  Turneteatret 4+1 («Askeladden» som Askeladden). Båndene til Fyllingsdalen Teater er sterke; Det var her hun fant sin ektemann Thomas og de har også en sønn som er skuespiller hos oss. Hun jobber til dagen innen forsikring. Av og til underholder hun også der med skuespill og sang.

Jostein_StalheimJostein Stalheim er førsteamanuensis ved Griegakademiet HiB/UiB, der han underviser komposisjon og akkordeon (trekkspill). Han har spilt med orkestre i og utenfor Norden, blant annet med Oslo filharmoniske orkester og har spilt inn flere CD-er med norsk musikk for akkordeon. Som komponist hadde han høsten 2005 premiere på en helaftens ballett «De vilde Svaner» over eventyret av H.C. Andersen. Hans verker har vært på programmet til festivaler som Borealisfestivalen og Festspillene i Bergen. Musikken hans er spilt inn av en rekke artister. Stalheim var med å starte konsertserien Avgarde som er oppkalt etter hans verk for solofiolin. Han er prosjektleder for multimediale arrangementet til åpningen av Høgskolen i Bergen sitt nybygg på Kronstad i 2014. Han komponerte musikken til «Volatile!» som hadde premiere med Nasjonalballeten juni i år og skriver nå på en ny opera med premiere 2015.

Helene_StalheimHelene Stalheim  begynte å spille fiolin da hun var 7 år. Siden 2005 har hun hatt Per Gisle Haagenrud som lærer og var med i Unge Talenter (GUT) ved Griegakademiet. Hun har spilt konserter og deltatt på Chetam Shool of Music som er en av Englands største talentskoler for klassiske utøvere. Hun har gått på talentskolen for Bergen Kulturskole (2008-2009) og også vært konsertmester for kulturskolens undomsorkester. Hun har spilt som solist med Divisjonen (SMKV), på Troldhaugen, og i 2010 sikret hun seg en tredje plass i den nasjonale musikkonkurransen for ungdom. Helene går nå på Langhaugen vgs.

 

Katarina Taikon (1932 – 1995)

Katarina Taikon

Katarina Taikons (1932 – 1995) er en svensk forfatter. Hun har skrevet den klassiske barnebokserien om Katitzi som stykket er basert på. Bøkene begynte først som føljetong i Kamratposten. I årene fra 1969 til 1980 kom det ut ikke mindre enn 13 bøker i serien. Katarina Taikon ble en svært hyllet og kjent forfatterinne, populær, kvikk, provoserende, sarkastisk og sjenerøs. I bok etter bok gledet hun svenske barn og senere også norske, og endelig sigøynerbarn gjennom oversettelser til mange språk, også romani. Katitzi ble også etterhvert en TV-serie på svensk tv. I 2012 ble en bok om hennes liv «Den dag jag blir fri» lansert på bokmessen i Göteborg.

Klikk her og les om den gang boken om Katitzi ble lansert på romani

”Jeg tror ikke Katitzibøkene først og fremst handler om sigøynere”, fortalte Katarina Taikon. ”Barna leser dem og identifiserer seg med dem og de som ikke har det så godt her i livet.” Bøkene er basert på forfatterinnens egne barndomsopplevelser som rom i Sverige.

Bli med på et spennende eventyr i Katitzis verden sammen med pappa Taikon og resten av familien hennes!

Dramatikeren Emma Broström har dramatisert historien om Katitzi. Hun er blant annet kjent for mange suksessfulle forestillinger ved Svenska Riksteatern. Høsten 2009 dramatiserte hun Åsa Linderborgs kritikerroste roman; ”Mig äger ingen” for Teater Västmanland; Mange husker kanskje ennå Riksteaterets versjon som reiste for fulle hus omkring i hele Norge 2011 med Dennis Storhøi i hovedrollen.

Regissør Karl Erik Solgård (født 14. mars 1952) har regien for Katitzi. Han er en norsk regissør med lang erfaring innen nordisk teater.
Han var fast regissør ved Telemark Teater 1984–1986 og deretter teatersjef  samme sted frem til 1989. I 1987 hadde han regi på stykket «Hitlers Barndom». I følge kritikerene var dette årets forestilling i Norge.

Solgård var videre teatersjef ved Dalateatern i Sverige 1990–1994. Han har hatt ca. 50 profesjonelle oppsetninger både i Norge og Sverige, samt to fjernsynsproduksjoner. Han har også ti større sommerspillproduksjoner bak seg. Tegleverkspillet i Fredrikstad, Slusespillet i Ørje, Drangedalspillet, Seljordspillet, Sverdet av Vera Henriksen (3 år), Himmelstigen av Kjell Kristensen (2 år) under Olavsdagene i Østfold.

I årene 1998–2001 var han kunstnerisk leder for Olavsdagene i Sarpsborg.
Han har også arbeidet som lærer og undervist ved både Film/TV akademiet i Oslo og Teaterhøgskolen i Århus.

Solgård arbeider nå som frilans innen teater regi/produksjon – og dokumentarfilm.

Andre artikler om Katitzi

[catlist name=katitzi-artiklene numberposts=25]

ba_logo

Terningkast5

  • «Teatersjefene i byen burde ta seg en tur innom Fyllingsdalen Teater og se hvordan regissør Karl Erik Solgård og ensemblet gjør et brennhett tema til godt teater.» Les mer her
  • I Fyllingsdalen skal Lykke Kristine Moen spille Katitzi, sigøynerjenten som drømmer om å få begynne på skolen. Les mer her
  • Helge Jordal til Bergensavisen: «Nå er Norge også blitt en del av verden, det er romanifolk her i Bergen. «Katitzi» er en fin liten historie om en minoritet som sliter i et storsamfunn.» Les mer her
  • Helge Jordal spiller nå i «Uteseileren» og får flotte kritikker.  Les mer her

bt_logo

  • Jordal framhevar tematikken som hovudgrunnen for å spele i stykket. «Det handlar om ein minoritet mot storsamfunnet. Problematikken kring romfolket er noko vi i Bergen også må ta stilling til. Det er eit kjempevanskeleg tema», seier Jordal.  Les mer her

magnews_logo

  • I 2011 kåret nabolandet vårt «Katitzi» til en av årets beste forestillinger. Nå setter Nye Fyllingsdalen Teater familieforestillingen på plakaten. Les mer her